Aubergine Lasagne
Jag vill egentligen inte ha en massa recept på denna sida, men ibland så hittar man något som blev bättre än väntat, och så är fallet med denna lasagne. Den blev så oerhört len och mild, att jag var tvungen att dela med mig av detta recept. Jag hade inte mycket råvaror hemma, och det är oftast då som det blir som bäst. Anledningen till att många fattiga länder har så god matkultur är för att bönderna var tvunga att änvända allt som producerades på gården för att det skulle räcka till att föda en familjs hungriga magar. En seg köttbit, lite grönsaker och rött vin som får puttra ett par timmar blir himmelen själv i form av en Boeuf Bourguignon. Att inte ha perfekta råvaror tvingar fram uppfinningsrikedomen. Nåväl, det jag hade hemma var:
En aubergine
Tre vitlöksklyftor
Två schalottenlökar
En tomat
En morot
Färska lasagnepattor
Smör
Mjöl
Mjölk
Salt
Peppar
Parmesan
Jag började med att skära auberginen i långa skivor. Jag lade en oskalad vitlöksklyfta i botten på en teflonform, för att sedan toppa med en skiva aubergine, lite salt, olivolja och peppar. Detta är gjort, ugnsbakas dessa i 250 grader värme på nedersta falsen tills de fått färg och är mjuka. Medan auberginen är i ugnen, fräs hackad tomat och hackad schalottenlök i en kastrull med smör och olivolja. När det är mjukt och tomaten har gått sönder helt, ha i en riven morot. Salta och peppra, smaka av. Gör en vit sås av smör, mjöl och mjölk. Nu är auberginen klar. Tag bort skalkanten, hacka köttet grovt och lägg det i grönsaksgröran. Tag bort skalet på vilöken och lägg även i dessa. Rör om några gånger tills röran är blandad. Börja med att lägga vitsås och aubergineröra i botten på en form, sedan lasagneplattor, sedan vitsås och mer aubergineröra, lasagneplattor och vitsås. Toppa allt med finriven parmesan. Viktigt att översta lagret innan parmesanen är vitsås! In i ugnen 275 grader tills osten fått färg, gärna en del svarta fläckar. Sänk sedan värmen till 150 grader och baka ytterligare 5-10 minuter. Servera med en flaska Chianti Classico och några Grissini Torinesi. Kärlek!
(Bild tillkommer nästa gång jag gör detta recept. Hade inte en aning om att det skulle bli så gott, varför jag inte tog någon bild.)
Smaklig spis/
Peter
En aubergine
Tre vitlöksklyftor
Två schalottenlökar
En tomat
En morot
Färska lasagnepattor
Smör
Mjöl
Mjölk
Salt
Peppar
Parmesan
Jag började med att skära auberginen i långa skivor. Jag lade en oskalad vitlöksklyfta i botten på en teflonform, för att sedan toppa med en skiva aubergine, lite salt, olivolja och peppar. Detta är gjort, ugnsbakas dessa i 250 grader värme på nedersta falsen tills de fått färg och är mjuka. Medan auberginen är i ugnen, fräs hackad tomat och hackad schalottenlök i en kastrull med smör och olivolja. När det är mjukt och tomaten har gått sönder helt, ha i en riven morot. Salta och peppra, smaka av. Gör en vit sås av smör, mjöl och mjölk. Nu är auberginen klar. Tag bort skalkanten, hacka köttet grovt och lägg det i grönsaksgröran. Tag bort skalet på vilöken och lägg även i dessa. Rör om några gånger tills röran är blandad. Börja med att lägga vitsås och aubergineröra i botten på en form, sedan lasagneplattor, sedan vitsås och mer aubergineröra, lasagneplattor och vitsås. Toppa allt med finriven parmesan. Viktigt att översta lagret innan parmesanen är vitsås! In i ugnen 275 grader tills osten fått färg, gärna en del svarta fläckar. Sänk sedan värmen till 150 grader och baka ytterligare 5-10 minuter. Servera med en flaska Chianti Classico och några Grissini Torinesi. Kärlek!
(Bild tillkommer nästa gång jag gör detta recept. Hade inte en aning om att det skulle bli så gott, varför jag inte tog någon bild.)
Smaklig spis/
Peter
Kommentarer
Trackback