Kastruller och stekpannor

Efter en härligt len aubergine lasagne(recept kommer), är det nu dags att visa en del av de saker jag använder mig av i köket. Bra kastruller är väldigt viktigt, då värmen måste kunna spridas snabbt och på rätt sätt till det man skall värma. En tjock botten är en självklarhet, liksom att hållbarheten är god.

Jag har valt att bygga upp min arsenal av kokdon med hjälp av Iittala Tools, designade av Björn Dahlström. Det är en högkvalitativ serie som är byggd av flera olika metaller. Ytterst är det 0,3mm tjockt stål, därefter 3mm aluminium för att därefter återigen använda sig av 0,3mm stål. Detta gör att grytan är hållbar, leder värme mycket bra genom aluminiumen samt att den funkar på alla typer av spisar. Jag själv använder induktion, och jag kokar upp en liter vatten på under en minut i dessa kastruller.

Iittala Tools har dock en nackdel, och det är att kanten inte är anpassad för att hälla. Det rinner alltså längs kanten om man inte häller snabbt, vilket har irriterat mig en del de sista åren, varför jag har känt att denna serie måste kompletteras med några fler kastruller. Jag har då införskaffat mig en sauteuse från Fissler Original Pro Collection, som även det är en underbar serie grytor.  Denna har droppfri kant, vilket gör att denna används till allt som skall hällas ur den. Utöver denna har jag med flit skaffat mig en sämre lite stekpanna, som inte leder värme så bra. Anledningen till detta är att jag vill kunna smälta choklad enkelt utan att använda vattenbad. Då inte värmen leds till chokladen särskilt bra, blir det inte någon katastrof.

De storlekar jag har är flera, liksom höjden på grytan samt diametern. Allt för att på ett korrekt sätt kunna balansera avdunstning och värmetillförsel. Jag kan varmt rekommendera Iittala Tools, och man kan hitta dem till ett nedsatt pris i de olika Fabriksbutikerna som finns runt landet.



Trevlig kväll!

Peter

Kommentarer
Postat av: Boekenhoutskloof

Hejsan,



Här kommer ett tips på vad du kan steka i din Björn Dahlström panna. Om du går in på kategorin "Guldkött" så kan du välja att se en film om deras kötthantering längst ner i vänstra hörnet. Deras hemsida är i flash så jag kan inte direktlänka tyvärr.



http://www.willyohlsson.se/



Må gott!

2009-01-12 @ 20:03:29
Postat av: Anders

Håller med dig Peter.

Hämtade igår ut min nya Tools stekpanna med deras senaste beläggning. Känns oerhört trevlig efter endast en tillagning. Gjorde för övrigt min senaste favoriträtt, Biff Rydberg. Hackad ryggbiff, stekt potatis o lök samt en stark kall senapsdressing. Kandet bli bättre?

2009-01-14 @ 23:31:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0