Mortelns plats i köket
Idag tänkte jag prata om morteln, denna härliga och vackra "maskin" som jag förmodar är det äldsta utav dagens alla kökstillbehör. Det finns många olika typer av mortlar när det gäller form, storlek och material. Jag är självklart en förespråkare av stora mortlar i sten, då dessa är de som jag anser vara mest användbara.
Att krossa peppar eller kanel, att göra röror av ingefära och citrongräs eller att framkalla ett rejält kryddsmör till den grillade biffen. Allt kan en mortel göra, så länge som det gäller att behandla råvaran rejält. Jag har skrivit om det tidigare, men jag måste skriva om det igen. Använd inte kryddor på burk, om det inte är absolut nödvändigt. För att visa att nymalet är bättre än färdigmalet, tänkte jag ta kaffebönan som exempel.
Nymalet kaffe luktar mer än kaffe som maldes för 2 veckor sedan, och går man in på ett bättre kaffehak hör man kaffekvarnen gå varm, eftersom enbart nymalet kaffe är gott nog att servera åt de kräsna gästerna. Varför är det då så? Jo, eftersom luften förstör aromen! Luften gör att de aromer som kommer fram, långsamt försvinner ut i luften. Det är ju denna arom som vi känner lukten av, och eftersom vi förstår att lukten nu finns i luften, kan det ju inte vara lika mycket kvar i bönan, eller hur? Ju längre tiden går, dessto mindre känner vi lukten, och det beror på att bönan inte längre har någon arom att sända ut. Den smakar alltså knappt någonting längre, jämfört med när den var nymalen. Vad tror ni då händer med ett svartpepparkorn, som blir krossat och får ligga i en burk i skafferiet 3 månader? Allt det goda försvinner, och kryddan blir värdelös. Det smakar fortfarande något, men det är inte svartpeppar.
Morteln måste få finnas i ditt kök, då ett kök utan mortel blir ett kök utan kärlek, och vem vill ha det?
Att krossa peppar eller kanel, att göra röror av ingefära och citrongräs eller att framkalla ett rejält kryddsmör till den grillade biffen. Allt kan en mortel göra, så länge som det gäller att behandla råvaran rejält. Jag har skrivit om det tidigare, men jag måste skriva om det igen. Använd inte kryddor på burk, om det inte är absolut nödvändigt. För att visa att nymalet är bättre än färdigmalet, tänkte jag ta kaffebönan som exempel.
Nymalet kaffe luktar mer än kaffe som maldes för 2 veckor sedan, och går man in på ett bättre kaffehak hör man kaffekvarnen gå varm, eftersom enbart nymalet kaffe är gott nog att servera åt de kräsna gästerna. Varför är det då så? Jo, eftersom luften förstör aromen! Luften gör att de aromer som kommer fram, långsamt försvinner ut i luften. Det är ju denna arom som vi känner lukten av, och eftersom vi förstår att lukten nu finns i luften, kan det ju inte vara lika mycket kvar i bönan, eller hur? Ju längre tiden går, dessto mindre känner vi lukten, och det beror på att bönan inte längre har någon arom att sända ut. Den smakar alltså knappt någonting längre, jämfört med när den var nymalen. Vad tror ni då händer med ett svartpepparkorn, som blir krossat och får ligga i en burk i skafferiet 3 månader? Allt det goda försvinner, och kryddan blir värdelös. Det smakar fortfarande något, men det är inte svartpeppar.
Morteln måste få finnas i ditt kök, då ett kök utan mortel blir ett kök utan kärlek, och vem vill ha det?
God natt!
Peter
Kommentarer
Trackback