Ferran Adria
Hittade en underbar dokumentär på nätet om Ferran Adria. Det är kocken Anthony Bourdain som har träffat Ferran först i hans workshop, sedan på hans restaurang och sedan äter de fisk tillsammans på Ferrans favoritrestaurang, Rafa's. En 46 minuter lång underbar film om vår tids största pionjär inom gastronomi.
Decoding Ferran Adria
När jag ändå nämner Anthony Bourdain, så måste jag göra lite reklam för den mest underhållande kokbok jag har. Boken heter "Anthony Bourdains franska kök", och matmässigt är det inte så mycket mer än så. Klassisk, vällagad fransk bistromat. Bokens främsta behållning är den text som fyller ut de tomma ytor som annars brukar finnas mellan recepten. Nedan ett litet stycke text som är typiskt för denna bok:
Poulet Roti! Det är ju samma sak som grillad kyckling, pappskalle! Och kan du inte steka en kyckling är du en hjälplös, hopplös, stackars amöba i köksförkläde. Ta av dig förklädet, knyt det runt halsen och häng dig. Kanske är jag lite orättvis, lite oresonlig. Med tanke på att nittiofem procent av de kycklingar som steks här i landet tillagas alldeles för länge av känslokalla, mordiska mathatande orangutanger, varför skulle jag då vänta mig att du vet hur man lagar den där jävla pippin?
Ha en bra kväll/
Peter
Decoding Ferran Adria
När jag ändå nämner Anthony Bourdain, så måste jag göra lite reklam för den mest underhållande kokbok jag har. Boken heter "Anthony Bourdains franska kök", och matmässigt är det inte så mycket mer än så. Klassisk, vällagad fransk bistromat. Bokens främsta behållning är den text som fyller ut de tomma ytor som annars brukar finnas mellan recepten. Nedan ett litet stycke text som är typiskt för denna bok:
Poulet Roti! Det är ju samma sak som grillad kyckling, pappskalle! Och kan du inte steka en kyckling är du en hjälplös, hopplös, stackars amöba i köksförkläde. Ta av dig förklädet, knyt det runt halsen och häng dig. Kanske är jag lite orättvis, lite oresonlig. Med tanke på att nittiofem procent av de kycklingar som steks här i landet tillagas alldeles för länge av känslokalla, mordiska mathatande orangutanger, varför skulle jag då vänta mig att du vet hur man lagar den där jävla pippin?
Ha en bra kväll/
Peter
Kommentarer
Postat av: Dining Joe
Tack för tipset! Ska verkligen kolla in denna dokumentär. Lovely!!
Postat av: Ståhl
Har nu kollat igenom hela dokumentären. Riktigt bra. Man blir ju helsugen på att åka dit och testa. Någon som vet va priset ligger på att käka där?
Trackback