Kakao
Kakao är en krydda som sällan utnyttjas till mer än choklad. Själv hade jag aldrig trott att det var möjligt att använda den till en del av de rätter som jag fick presenterade för mig den 20 oktober 2007. Jag befann mig på Sand Golf Club utanför Jönköping, och skulle äta en meny inspirerad av kakao och sydamerika. Skapare av denna meny var Jan Hedh, som bland annat driver Olof Viktors i Glimminge på österlen (har ni inte varit där, åk!). Det var en meny bestående av 12 rätter, där alla hade någon form av kakao i sig. Kvällen på Sand var det två rätter som var bättre än andra, och det är dessa rätter som jag enkelt tänkte berätta om här nedan.
Tonfisk Escabeche, grillad blandpepparmarinerad tonfisk med kakaovinegrette-marinerad rödlök samt kryddsallad.
Tonfisken marineras med en blandning av både vit och svart peppar, halstras lätt innan den skärs upp i bitar. Tillbehöret var det som verkligen fick mig att gå igång, och det var en kakaovinegrette. Blanda rödvinsvinäger, olja och kakao. Helt perfekt att marinera rödlöksringar i. Passar till allt grillat, men framför allt fisk. Denna rätt är en rätt skön förrätt om man vill ha en grillad förrätt i sommar. Kakaovinegretten kommer göra succé!
Helstekt lime- och chilimarinerad entrecote, kakaobönor, het mangosalsa, guacamole och majstortilla
Jag brukar marinera oxfilé i olja, lime, chili och krossade kakaobönor samt en del mald kakao. Blir en härlig smak på marinaden, som tränger in i köttet. Mangosalsan görs med koriander, chili och lime. Majstortillan steks som en råraka, förutom att man blandar in en del majskorn i potatisen innan man steker den. Detta är en favoriträtt alla kategorier.
Så, skaffa er kakaobönor och börja prova er fram. Det är en härlig krydda!
Ha en trevlig kväll, nu får det bli F-Word på femman...
Peter
Tonfisk Escabeche, grillad blandpepparmarinerad tonfisk med kakaovinegrette-marinerad rödlök samt kryddsallad.
Tonfisken marineras med en blandning av både vit och svart peppar, halstras lätt innan den skärs upp i bitar. Tillbehöret var det som verkligen fick mig att gå igång, och det var en kakaovinegrette. Blanda rödvinsvinäger, olja och kakao. Helt perfekt att marinera rödlöksringar i. Passar till allt grillat, men framför allt fisk. Denna rätt är en rätt skön förrätt om man vill ha en grillad förrätt i sommar. Kakaovinegretten kommer göra succé!
Helstekt lime- och chilimarinerad entrecote, kakaobönor, het mangosalsa, guacamole och majstortilla
Jag brukar marinera oxfilé i olja, lime, chili och krossade kakaobönor samt en del mald kakao. Blir en härlig smak på marinaden, som tränger in i köttet. Mangosalsan görs med koriander, chili och lime. Majstortillan steks som en råraka, förutom att man blandar in en del majskorn i potatisen innan man steker den. Detta är en favoriträtt alla kategorier.
Så, skaffa er kakaobönor och börja prova er fram. Det är en härlig krydda!
Ha en trevlig kväll, nu får det bli F-Word på femman...
Peter
Kommentarer
Postat av: Joel
Var va jag den kvällen...??
Postat av: Bibbi
Den här kvällen hade jag väntat på.
Den som väntar på....Helt otroligt gott.
Du är en mästare i köket.
Trackback