Nyårsmenyn

För några dagar sedan var det nyår igen. Som vanligt vill jag gärna laga den perfekta menyn, och som vanligt tycker jag att det finns förbättringar att göra.


Hummer med morotsis och chili
-
Torskrygg med purjolökspuré samt rökt olivolja
-
Brillat Savarin med äpple och brioche
-
Hallon med maräng och lakrids
-
Chokladgodis


Så, vad var då bra och vad var dåligt. Bästa rätten på denna meny var fisken, som var ett Mathias Dahlgren recept. Torskryggen som var lättrimmad och därefter ångbakad i ugnen på låg värme (80 grader) serverades med en puré på 400 gram grädde, 300 gram purjolök och 200 gram potatis. Koka, mixa, passera, servera. Purén var strålande till fisken, och jag kommer använda den igen till andra fiskrätter. Den rökta olivoljan gjordes genom att man kokade 100 gram olivolja  tillsammans med 100 gram rök makrill och sedan silade i kaffefilter. Tydlig smak av rök men textur som en olja. På fisken toppade man sedan med en blandning på lite olika finhackade grönsakser och örter, fiskrom samt rostade brödsmulor. På tallriken hade man då en ljust grön pure, en vit fisk, en olivgrön olja samt en gyllenbrun topping. Vackert och en av de bästa rätterna jag ätit hemma.

Sämst på menyn var nog förrätten, som var en Melker Andersson komposition. Alldeles för mycket chili vilket tog bort den milda smaken av hummer. Jag gjorde dock ett fel, vilket var att inte smaka på chilin innan jag hade i "1 hackad röd chili" som det stod i receptet. Det är ju trots allt så att jag inte smakade på vilket styrka det var på chilin. Ibland köper man en chili som nästan smakar paprika, och ibland något som närmar sig eld i styrka. Smaka av med chili istället för att följa receptet, är den lärdom jag tog av detta misstag.

Överlag var det en mycket lyckad meny. Vinerna som vi valde till rätterna var att börja med en Alsace, därefter ett Chablis för att till de två avslutande rätterna gå på ett Sauternes. Vännerna var nöjda och jag var nöjd. En mycket lyckad kväll!

Ha en härlig lördag/

Peter




Kommentarer
Postat av: Jolly

verkar varit en kanon middag. synd att man inte va med! ;)

2009-01-03 @ 21:20:03
Postat av: Boekenhoutskloof

Rolig blogg, ska bli ett nöje att följa. Önskar dock att producenterna och årgången på vinerna skrivs ut samt hur de samspelade med respektive rätt. Må gott!

2009-01-04 @ 14:21:59
Postat av: Linda

Jag älskade middagen!!

2009-01-04 @ 14:33:31
Postat av: Anonym

Låter smarrigt. Vi åt en enkel men väl tillagad falukorv på en bädd av stuvade makaroner,.....

Får dock tillägga att vår miljö med utsikt över fjället var en parameter som gjorde att samtliga grytor blev tömda... Vi följer dock bloggen med stort intresse, och återkommer med intryck om/då dessa infinner sig.



Hasse/Maria

2009-01-04 @ 21:19:54
Postat av: Peter

Hej Boekenhoutskloof!



Vinerna vi drack var följande:

Louis Roederer, Brut Premiere, nr 7602

Hugel, Gewurztraminer, 2006, nr 83949

JM Brocard, Chablis Grand Cru Vaudesir, nr 5564

Chateau Filhot, Grand Cru 2003,nr 74191



Efter maten ville männen ha cognac från Delamain, Pale&Dry, nr 137



2009-01-05 @ 09:06:03
URL: http://petersmat.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0