Kokkonsten
Tänk om alla i Sverige kunde laga mat med kärlek, istället för att se matlagningen som ett nödvändigt ont. Jag har en vän som lagar en Lasagne varje helg, och äter det till lunch och middag varje dag efterföljande vecka. Han gör sin lasagne på köttfärs, krossade tomater, grillkrydda, salt, krossad peppar på burk och färdigköpt ostsås från Kelda. Samma man köper säkert pulver från Blå Band och blandar ut med vätska för att göra bearnaise. Han vet inte ens hur en bearnaise skall smaka, eller vilka ingredienser som behövs för att framställa en.
Min poäng är att vi måste föra matkulturen vidare. Istället för att nonchalant titta på när kokkonsten försvinner tillsammans med våra föräldrar, måste vi bevara kunskapen. På adlibris finns det nästan 25.000 kokböcker. Till vilken nytta då, när folk inte vet hur en sås skall smaka? Om de väl gör en egen bearnaise kommer de tro att de misslyckats, eftersom det inte smakar som pulversåsen från Blå Band.
Vilket låter godast och vad tror ni är nyttigast?
Sherryvinäger, Schalottenlök, Dragon, Äggula, Smör, Svartpepparkorn
eller
Modifierad majsstärkelse, vegetabiliskt fett, glukossirap, skummjölkspulver, laktos, salt, mjölkprotein, emulgeringsmedel (E451 och sojalecitin), lök, jästextrakt, maltodextrin, syra (citronsyra), äggula, persilja, gurkmeja, citronarom, dragon, färgämne (E 150c), dragonarom, svartpepparextrakt.
Ha en trevlig kväll!
Peter
Emulgeringsmedel E451 är en riktig höjdare, något att ägna hela nästa blogginlägg åt möjligen?
haha.... "svartpepparextrakt". Blåband tyckte kanske det blev billigare så...
Hej,
Jag håller med till fullo i det du skriver även om jag inte praktiserar det fullt ut själv. Ibland är det såklart väldigt smidigt att använda halvfabrikat.
Jag var för övrigt precis på Willy Ohlsson och köpte en bit guldkött. Det första han frågade var om jag hade ätit kött från Willy Ohlsson tidigare, när jag svarade ja så frågade han om jag verkligen gillade köttsmaken. Jag svarade ja även på detta och då sa han att det var en viktig förutsättning då guldköttet smakade tio gånger så mycket kött som man annars är van vid. Hur som helst så föll valet på entrecôte. Han skar av allt på sidorna och kvar var en underbar köttbit. Han valde dock att kasta min bit plus hela stycket som det kom ifrån då han fick syn på en liten luftficka som var omöjlig att se om man inte har ett tränat öga. Det säger lite om kvalitén. Då han inte hade någon mer entrecôte kvar så blev det en biff istället.
Den ska ligga rumstempererat till ikväll, sista halvtimmen ska man gärna lägga den på en het ugn eller liknande så att den värms upp lite. Sen är det bara att steka den i en het panna med olja, 40 sekunder på varje sida sen in i ugnen 5-6 minuter på 175 grader. Längtar!
Må gott!
/Boekenhoutskloof
Beasås är inte självklart. Jag har en vän som fixade till en egen för ett tag sen. Den skar sig duktigt..
Veckan efter fick jag min egna cheeryvinäger. Så nu är det nog upp till mig att försöka.
Love
Som jag har längtat efter den här bloggen Peter! Jag och Amelie håller på att spara ihop till ett besök på Trio här i Malmö. Om ca 3 år är vi nog där...
Världklass Peter. Lägger bloggen bland favoriter.