Topp 5 Råvaror
Jag har idag suttit och klurat på vilka jag tycker är de 5 bästa råvarorna, och inser att det inte är möjligt att skriva en lista som denna, då en topp 5 lista främst syftar till historia. Och vilka är de 5 bästa råvarorna någonsin? Inte en aning, så denna lista blir en lista som visar vilka råvaror jag gillar bäst just nu.
Idag är det alltså följande Topp 5 lista gällande råvaror/smaker::
1: Smör
Det är få rätter som blir sämre av en klick smör. Detta underbara fett som är så viktigt i de allra flesta rätter. Jag använder aldrig margarin, bara Smör och olivolja. Olivolja har dock en relativt besk smak, medans smöret är lent och sött. Dock önskar jag att smörutbudet var större än det är idag. I Sverige finns det bara ett smör, som dock har olika salthalt. Det vore härligt om olika mejerier kunde göra sitt egna smör, precis som de gör ostar, mjölk och grädde. Mer smör åt folket!
2: Gåslever
Denna moraliskt tvivelaktiga och omstridda råvara tar trots allt en given andraplats. Jag vet att man borde vägra äta det, men jag kan tyvärr inte det. Jag är för svag, och faller för frestelsen varje gång. Och när jag säger gåslever menar jag inte någon paté, utan jag pratar om färsk, halstrad gåslever. En av mina bästa vänner sade att han inte gillade gåslever. jag frågade om han ätit halstrad någon gång, och eftersom han inte hade gjort det bjöd jag honom på halstrad gåslever med sauternesgelé, stekt brioche, vaniljkokta rödbetor, samt koncentrerad balsamico. Han har nu ändrat uppfattning om gåslever.
3: Citron
Citron är lysande gul, med ett beskt skal och en sur juice. Enda sättet att öka syrligheten i en maträtt är genom någon citrusfrukt, och citron är den absoluta kungen av dessa. Tillskillnad från lime, som har en aning beska i sin juice, är det enda man uppfattar i citronen syrligheten. En enastående frukt som jag tycker kommit lite i skymundan för limen, dess gröna lillasyster.
4: Ingefära
När jag var liten och började intressera mig för mat, gick jag på upptäcksfärd i mammas kryddskåp. Vad smakade alla dessa kryddor egentligen. Och som alltid innan man skall smaka på något luktar man på det för att få en föraning om vad som väntar. När jag tog den gula burken märkt ingefära, möttes jag av en söt lukt. OK, godis tänkte jag men så var ju inte riktigt fallet då smaken är het och stark likt chili. Aldrig har en råvara förvånat mig så mycket som denna gång.
5: Koriander
Dessa gröna små blad som smakar likt inget annat, upptäckte jag på en mycket skabbig mexikansk restaurang i södra USA för ett antal år sedan. I tomat salsan träffade jag på denna smak som jag aldrig kännt tidigare, så jag frågade vad det var för något. "Cilantro" fick jag som svar och hade inte en aning om vad det kunde vara. Något år senare hittade jag samma smak i en asiatisk rätt hemma i Sverige, och fick på samma fråga svaret "Koriander". Då visste jag äntligen vilket ord jag skulle leta efter i matbutikerna.
Idag är det alltså följande Topp 5 lista gällande råvaror/smaker::
1: Smör
Det är få rätter som blir sämre av en klick smör. Detta underbara fett som är så viktigt i de allra flesta rätter. Jag använder aldrig margarin, bara Smör och olivolja. Olivolja har dock en relativt besk smak, medans smöret är lent och sött. Dock önskar jag att smörutbudet var större än det är idag. I Sverige finns det bara ett smör, som dock har olika salthalt. Det vore härligt om olika mejerier kunde göra sitt egna smör, precis som de gör ostar, mjölk och grädde. Mer smör åt folket!
2: Gåslever
Denna moraliskt tvivelaktiga och omstridda råvara tar trots allt en given andraplats. Jag vet att man borde vägra äta det, men jag kan tyvärr inte det. Jag är för svag, och faller för frestelsen varje gång. Och när jag säger gåslever menar jag inte någon paté, utan jag pratar om färsk, halstrad gåslever. En av mina bästa vänner sade att han inte gillade gåslever. jag frågade om han ätit halstrad någon gång, och eftersom han inte hade gjort det bjöd jag honom på halstrad gåslever med sauternesgelé, stekt brioche, vaniljkokta rödbetor, samt koncentrerad balsamico. Han har nu ändrat uppfattning om gåslever.
3: Citron
Citron är lysande gul, med ett beskt skal och en sur juice. Enda sättet att öka syrligheten i en maträtt är genom någon citrusfrukt, och citron är den absoluta kungen av dessa. Tillskillnad från lime, som har en aning beska i sin juice, är det enda man uppfattar i citronen syrligheten. En enastående frukt som jag tycker kommit lite i skymundan för limen, dess gröna lillasyster.
4: Ingefära
När jag var liten och började intressera mig för mat, gick jag på upptäcksfärd i mammas kryddskåp. Vad smakade alla dessa kryddor egentligen. Och som alltid innan man skall smaka på något luktar man på det för att få en föraning om vad som väntar. När jag tog den gula burken märkt ingefära, möttes jag av en söt lukt. OK, godis tänkte jag men så var ju inte riktigt fallet då smaken är het och stark likt chili. Aldrig har en råvara förvånat mig så mycket som denna gång.
5: Koriander
Dessa gröna små blad som smakar likt inget annat, upptäckte jag på en mycket skabbig mexikansk restaurang i södra USA för ett antal år sedan. I tomat salsan träffade jag på denna smak som jag aldrig kännt tidigare, så jag frågade vad det var för något. "Cilantro" fick jag som svar och hade inte en aning om vad det kunde vara. Något år senare hittade jag samma smak i en asiatisk rätt hemma i Sverige, och fick på samma fråga svaret "Koriander". Då visste jag äntligen vilket ord jag skulle leta efter i matbutikerna.
Kommentarer
Postat av: Joel
JA!!! Den gåslevern du bjöd på omvände mig totalt. Du är alldeles lysande min vän.
Postat av: Maria
Hej! Gillar din blogg, vi tänker ganska lika kring mat men du omsätter det bättre både i verklighet och i skrift :-)
När det gäller smör så hittade jag till min glädje ett nytt märke sist jag handlade på Willys, Lindahls Mejeri, men har inte hunnit prova det än så jag kan inte ge en recension.
Postat av: Roderhult
mmm, gåslever...
Men hur stor är skillnaden egentligen mellan Gåslever och Anklever.
Trackback