Middagsdags!

Jag har ju nu haft ett antal middagar där mitt koncept PetersMat lancerats... Hittils har som sagt gästerna varit nöjda enligt vad jag kunnat förstå... För att på ett bättre sätt kunna ge en liten inblick i hur min mat ser ut har jag nedan bifogat några bilder. Hur den smakar återstår att upptäcka för de flest av er!




Laga väl!

Peter

Topp 5 Kokböcker

Long time no seen!

Det är dags att damma av Topp 5 kategorin igen. Denna gång kommer kokböcker att bedömas, som jag pretentiöst nog använder ganska lite för att laga mat. Däremot är de en underbar källa till inspiration! Att kombinera olika råvaror är för mig det fundamentala, att sedan tillreda dessa på bästa sätt är nästa steg och att presentera maten så att den ser aptitlig ut är det slutgiltiga steget. Om man hela tiden enbart förlitar sig på recept blir inte matlagning något roligt. Man kan likna det med de målarböcker man hade när man var liten. Alla konturer var färdigifyllda, och sedan skulle rött vara i rutorna med siffran 1, blått med siffran 2 osv. Självklart måste man lära sig grunderna med hjälp av recept, men sen skall man använda kokböckerna som inspiration är min åsikt. Våga prova, våga göra fel, våga testa råvaror och kryddor som du inte tidigare jobbat med. Byt ut kycklingen mot fläskfilé, torsken mot markill och potatisen mot morötter. Om ingen provar något som inte prövats tidigare kan vi aldrig få utveckling!

Nu, efter denna pretentiösa moralpredikan, till min topplista. Jag har någonstans mellan 50-70 vilket är många, men samtidigt enbart någon promille av hur många som finns. Min lista är med andra ord inte något facit, bara en guide till de 5 jag värdesätter högst.

1. Anthony Bourdains Franska Kök
Aldrig har en kokbok skrivits med sådan brinnande lust eller ofantlig kärlek med matlagning. Författaren är oödmjuk, arrogant och burdus. Han ger oss sina recept på de franska klassikerna till några moderna rätter, men allting handlar om kärlek till mat och att det inte finns några genvägar. Skall ni bara köpa en kokbok, köp denna! Detta är sannerligen ett mästerverk, och han skriver på ett sätt att man undrar om det verkligen är en kokbok, då det är lika mycket text som det är receptlistor. På nästan varje uppslag döljer det sig något som man kan skratta åt, vilket är mycket ovanligt för en bok av detta slag.  KÖÖÖÖÖÖP!

2. El Bulli, 1998-2002
Världen bästa restauratörs första översättning på engelska. Jag kommer ihåg att jag letade länge innan jag hittade ett engelskt förlag som sålde den över nätet. Den kostade typ 3000 kronor och väger närmare 5 kilo. Fantastiska bilder och ett seriöst försök att visa hur hjärnan på Ferran Adria fungerar. Hur tänkte han då han skapade de olika rätter som idag är grunden till den moderna kokkonsten med sina olika konstgjorda texturer. Jag kommer nog aldrig laga några recept från denna bok. Ingredienserna går inte att få tag i och maskinerna som krävs får inte plats i ett normalstort hus. Denna bok lämpar sig bäst för de som söker en inspirationskälla, inte en bok med recept. Det finns nämligen inte ett enda recept på de 500 sidorna. De fick inte plats, utan lades på en bifogad DVD.

3. Bon LLoc, Mathias Dahlgren
Efter mina besök på Bon Lloc kände jag mig tvingad att köpa Mathias Dahlgrens kokbok. Detta är en fantastisk receptbok, där jag har lagat många och åter många rätter. Aldrig har jag kommit i kontakt med en kokbok som har så underbara recept och som samtidigt är så lämpat för hemmaköket. Underbara smaker blandas med härliga bilder och små berättelser som gör att man lär känna Mathias och hans matfilosofi lite bättre. Lättlagad gourmetmat för den vane hemmakocken.

4. Pontus by the Book
utsidan består av råvaror och återigen råvaror. En hare hänger och mörar till sig, blomkål, olja, gåsfett, tryffel, kaviar, morötter osv. Som ett smörgåsbord av icke ännu tillagade delikatesser. Redan här blir man sugen på att bolla med de olika råvarorna. Härliga recept med mycket dyra råvaror. Jag hann tyvärr inte äta på The Green House innan de stängde, men kan alltså trots detta äta några av de klasssika rätterna, som tex Toast Sven-Philip Sörensen eller Foie Gras au Torchon. En smart grej med denna kokbok är att den kommer i två delar, en för bokhyllan med fina bilder osv, samt en för kökets hårda miljö med sämre papper och utan bilder.

5. Sopranos Kokbok
Inte särskilt snygg, inte särskilt häftig utan snarare ganska enkel och kommersiell. Man kan ju tycka att det bara är ett sätt att tjäna mer pengar på en redan populär serie. Men sanningen är att när det gäller italiensk mat så håller jag denna högst. Klassiska råvaru fokuserade rätter com lagats av bönder på de italienska bondgårdarna i flera hundra år känns det som. Inga konstiga ingredienser, bara härliga råvaror som får lyfta fram varandras smaker. En perfekt kokbok för den som gillar italiensk mat och vill lära sig mer om varför det smakar så gott på semestern.

Se så, surfa nu in på adlibris eller bokus eller något annat ställe där ni kan lägga en order, för ni klarar er inte utan dessa böcker!

Buenas noche!

Peter

RSS 2.0